De Pluim is voor AC de Branderij

De poll had plaats gevonden. De stemmen waren geteld. In de Week van de Toegankelijkheid. Dus togen de leden van het platform naar Patrick Mulder en zijn vrouw, eigenaren van AC de Branderij.

Naar hun koffiebranderij aan de Vechtstraat in Hardenberg. Het bedrijf had immers 71% van de stemmen gekregen. En daarmee de Pluim 2023 in een mooie bos bloemen. En de deursticker. Want PIGH, het Platform Inclusief Gemeente Hardenberg, zet zich in voor de belangen van inwoners met een beperking. Maar werkt ook aan een inclusieve samenleving, zodat mensen met een beperking zo goed mogelijk mee kunnen doen aan het maatschappelijke leven. En daar voldoet AC de Branderij meer dan voldoende aan.

Bedrijf starten voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt

Patrick was al vanaf 2016 immers op zoek naar de mogelijkheid om een eigen bedrijf te starten. Hij meld: “Dat moest in ieder geval een bedrijf worden waar ik voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een baan zou realiseren. Met een pak koffie onder de arm liep ik verschillende bedrijven in de omgeving langs, met de belangrijkste verkoopargumenten zoals heerlijke koffie, lokale productie, het totale ontzorgen rondom service en geschiktheid voor sociale werkgelegenheid. Wat een mooie zet bleek, was het branden van de groene bonen binnen onze eigen branderij. Een koffiebranderij in Hardenberg, hoe geweldig is dat. De koffiebonen worden via een leverancier naar Hardenberg gebracht waar we onder andere de melanges Stoer, Charmant, Overtuigend en Pittig branden. Deze groene bonen komen b.v. uit Brazilië, Honduras Columbia. Voor koffie met een keurmerk en eerlijke prijzen.”

Ambachtelijk en Circulair

Inmiddels is het bedrijf voor ‘Koffie met Zorg gebrand’ uitgegroeid naar 4 vaste medewerkers en zijn er toekomstplannen voor een mooie groei binnen AC de Branderij. Daardoor kunnen ze nog meer mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een baan gaan bieden. En niet voor niets gebruikt de Branderij ook de letters A voor Ambachtelijk en C voor Circulariteit. Dat bleek tijdens de rondleiding. Patrick demonstreerde naast de koffie ook een klein dienblaadje en unwaste artikelen als een mooie verpakt stukje scrubzeep van koffiedik en een shampoo-bar van koffie-olie. Een circulaire nevenactiviteit naast het ambacht van meewerken in het koffiebrandproces. PIGH platform voorzitter Henk Leemhuis had daarvoor al gesproken over dat meewerken aan toegankelijkheid voor arbeid loont. Dus je eigen loon verdienen in plaats van niet alleen een beroep te doen op toeslagen en subsidies. AC De Branderij bewijst dat.

Er kunnen meer bedrijven gevonden worden voor medewerkers met een beperking. Het platform biedt immers veel ondersteuningsmogelijkheden. Zoals advies aan alle inwoners gemeente Hardenberg met een vragen over toegankelijkheid en inclusie. Advisering doen ze ook aan de gemeente Hardenberg. Ze geven daarbij inclusie informatie over verschillende projecten.

En ze schouwen gebouw en omgeving over de toegankelijkheid.
Kijk daarvoor ook op www.hardenberginclusief.nl.


Tekstverwerking: Arjen Roelofs, Omroep NOOS
Foto: Harry Kruiper

Gerelateerde berichten